Źródła witaminy D:
Egzogenne
Stosunkowo niewielka ilość witaminy D, 16-27 mg wit. D w 100g masy.
Endogenne
słoneczna witamina ⇒ skóra ⇒ wątroba ⇒ nerki
Synteza skórna pod wpływem działań promieni słonecznych to 90 % obecnej w organizmie wit. D
W osoczu witamina D występuje pod postacią cholekalcyferolu (witamina D3) lub ergokalcyferolu (witamina D2). Cholekalcyferol powstaje w skórze pod wpływem promieni ultrafioletowych (UV), a ergokalcyferol dostarczany jest, jako składnik pokarmów pochodzenia roślinnego.
Kalcytriol – aktywna postać witaminy D3,
Rola witaminy D i wpływ na zdrowie
Działanie
KLASYCZNE | NIEKLASYCZNE | DODATKOWE |
Prawidłowa gospodarka Wapniowo- fosforanowa
odgrywa rolę w procesach proliferacji(rozrastania), dojrzewania i różnicowania się komórek
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne |
Stymuluje wydzielanie insuliny przez komórki-trzustki
Regulacja procesów odpornościowych |
Niedobór obserwowany w wielu chorobach zakaźnych |
Niedobór witaminy D może być skutkiem niedostatecznej podaży witaminy:
Większe zapotrzebowanie na witaminę D w wyniku przyspieszonego katabolizmu wymagają:
Czynniki wpływające na intensywność syntezy skórnej witaminy D w organizmie
Synteza najbardziej efektywna pomiędzy 10-15 godz.
Stężenie witaminy D w surowicy jest uzależnione nie tylko przez ekspozycję na promieniowane UVB, ale również przez:
Witamina D- układ kostny:
Suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko, wystąpienia złamania szyjki kości udowej i innych niekręgosłupowych złamań kości. Znaczące obniżenie złamań zauważono u osób starszych. Wykazano, że najmniejszą średnią dawką witaminy D, która chroni przed złamaniem kości, jest 700–800 jm. na dobę. Obecnie wydaje się, że właściwą dawką suplementacyjną u osób w wieku powyżej 50 lat powinno być 700–1000 jm. na dobę.
Otyłość –niedobór witaminy D
Zauważono spadek stężenia tej witaminy w surowicy krwi oraz zmniejszenie jej dostępności biologicznej na skutek nadmiernego gromadzenia i zatrzymania rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy D w tkance tłuszczowej.
Niedobór witaminy towarzyszy otyłości wisceralnej (brzusznej) i wyższym wartością wskaźnika BMI.
Witamina D- cukrzyca typu 2
Utrzymanie odpowiedniej homeostazy witaminy D i wapnia może mieć duże znaczenie w zapobieganiu insulinooporności i cukrzycy.
Niedobór zaburza funkcję trzustki ( komórek β wysp trzustkowych), która wydziela insulinę.
Wyrównanie niedoboru witaminy D normalizuje glikemię na czczo u osób, u których nie zdiagnozowano cukrzycy, ale z nieprawidłową glikemią na czczo.
Witamina D-układ sercowo-naczyniowy
Witamina D –zaburzenia lipidowe
Stężenie witaminy D jest pozytywnie powiązane z poziomem cholesterolu HDL(dobry) i negatywnie ze stężeniem trójglicerydów we krwi
Niedobór zwiększa ryzyko nadmiernego spadku poziomu HDL i wzrostu trójglicerydów we krwi, dyslipidemi.
Witamina D- układ immunologiczny
Witamina D okazała się być regulatorem odpowiedzi immunologicznej. Niedobór jej powoduje zaburzenie równowagi immunologicznej w wyniku czego może nastąpić rozwój choroby autoimmunologicznej. Zauważono wpływ niskich wartości witaminy D na rozwój tocznia rumieniowatego, cukrzycy typu 1, stwardnienia rozsianego oraz nieswoistych zapaleń jelit. Wykazano, że witamina D3 wpływa na zmniejszenie prozapalnych cytokin. Stwierdzono, że podanie suplementacji wpływa na łagodniejszy przebieg chorób autoimmunologicznych lub zapobiega ich wystąpieniu. Badania epidemiologiczne sugerują, że niedobór witaminy D3 w diecie powoduje powstanie chorób autoimmunologicznych u ludzi. Suplementacja preparatami witaminy D może stanowić czynnik ochronny.
Witamina D-układ nerwowy
Ponieważ receptor dla witaminy D znajdują się w mózgu, jej niedobory mogą się przyczyniać także do rozwoju niektórych chorób: psychiatrycznych
Choroby lub ich patologie związane z niedoborem witaminy D
Choroby kości | Choroby poza kostne |
U dzieci:
Krzywica Zwiększone ryzyko złamań kości Zaburzenia wzrostu
U dorosłych: Osteoporoza Osteomalacja |
Tężyczka
Krzywica Choroby układu sercowo-naczyniowego Otyłość Nowotwory Cukrzyca typu 1 i typu 2 Choroby z autoagresji Schizofrenia Depresja |
Niedobór witaminy D stwierdzono u około 1 miliarda osób we wszystkich grupach wiekowych i etnicznych. Stężenie witaminy D w surowicy poniżej 20 ng/ml określa się mianem niedoboru. Właściwa suplementacja i rozsądne zażywanie kąpieli słonecznych mogą zapobiec wystąpieniu niedoborów w większości populacji.
Podsumowanie
Działanie biologiczne witaminy D zależy od obecności receptora jądrowego VDR. Receptor ten należy do rodziny receptorów steroidowych. Odgrywa centralną rolę we wpływie witaminy D na organizm, bowiem reguluje ekspresję ponad 50 genów związanych z homeostazą Ca/P, a także odpowiedzialnych za proliferację komórkową, różnicowanie i odpowiedź immunologiczną.
Dlatego przed rozpoczęciem suplementacji powinniśmy zbadać jej poziom w organizmie i ustalić dawkę do otrzymanego wyniki. Wynik najlepiej powtórzyć w miesiącach wiosennych sprawdzając jak organizm przyswaja tą witaminę prze syntezę skórną, czy dawka powinna być całoroczna czy tylko w okresach jesienno-zimowych i w jakich ilościach.
W przypadku stosowania dużych dawek razem z witaminą D powinien być podawany wapń by nie spowodować hipokalcemii. Długotrwała ekspozycja skóry na słońce może powodować poparzenia lub inne choroby dermatologiczne, ale nie jest produkowany nadmiar witaminy D.
Decyzję o suplementacji witaminy D3 warto skonsultować z lekarzem
Jeżeli chodzi o dawkę toksyczyną dla tej witaminy to zródła naukowe podają różne wartości, czyli nie wiadomo do końca dla kogo jaka dawka może być toksyczna czy już 100ng/ml,150 czy200 ng/ml. Brak jest wieloletnich badań naukowych określających skutki długotrwałej suplementacji wysokimi dawkami witaminy D3.
Pamiętajmy, że pomimo dobroczynnego działania tej witaminy to w myśl życiowej zasady i stwierdzenia iż ”natura nie lubi przesytu ”zachowajmy umiar i zdrowy rozsądek.
Kryteria diagnostyczne dla zdrowego człowieka :
Stężenie 25 (OH) D w surowicy
________________________________________________________
Kryteria diagnostyczne zaopatrzenia w witaminę D dla osób dorosłych
Stężenie witaminy D | Diagnoza, zalecenia |
<20 ng/ml (<50 nmol/l) | deficyt witaminy D, który powinien być leczony farmakologicznie |
20–30 ng/ml (50–75 nmol/l) | stężenie suboptymalne, należy umiarkowanie zwiększyć dobową dawkę witaminy D |
30–50 ng/ml (75–125 nmol/) | stężenie docelowe zapewniające wielokierunkowe działanie witaminy D, należy utrzymać stosowaną dawkę |
50–100 ng/ml(125–250 nmol/l) | duże zaopatrzenie w witaminę D; należy zmniejszyć dawkę suplementacyjną, jeśli stężenie jest w górnej granicy tego zakresu lub utrzymać stosowaną dawkę w przypadku niższego stężenia |
>100 ng/ml (250 nmol/l) | konieczna redukcja lub zaprzestanie suplementacji do momentu osiągnięcia docelowego stężenia witaminy D |
źródło: medycyna praktyczna: www.mp.pl
W aktualnych wytycznych nie podano zalecanego stężenia witaminy D w surowicy u dzieci. Według standardów z 2009 roku powinno ono wynosić 20–60 ng/ml (50–150 nmol/l)22.
żr ódło: Medycyna rodzinna 2/2015Med Rodz 2015; 2(18): 61-66Zygmunt Zdrojewicz1, Ewa Chruszczewska2, Michał Miner2
Suplementacja ma wspomagać nasz organizm, a nie szkodzić.
Decyzję o suplementacji witaminy D3 warto skonsultować z lekarzem. To lekarz bierze odpowiedzialność od początku do końca za leczenie pacjenta. W związku z powyższym do niego należy również interpretacja wszelkich wyników badań, a my nie zpominajmy wychodzić na słońce i badać się regularnie, profilaktyka wszak jest najlepszym lekarstwem 🙂
Opracowała mgr dietetyki oraz specjalista w zakresie fitoterapii Agnieszka Pierwoła