Rola dietetyka w XXI wieku wybiega znacznie poza tworzenie indywidualnych planów żywieniowych, uwzględniających zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dziś jest to usługa znacznie bardziej kompleksowa, poparta wiedzą i doświadczeniem, obejmująca wybór skutecznej metody odchudzania przy uwzględnieniu zawartości tkanki tłuszczowej, stosowanych metod odchudzania oraz przede wszystkim stanu zdrowia podopiecznego. Osobisty dietetyk stanowi „powiernika”, motywatora, osobę trzymającą rękę na pulsie kontrolując efekty procesu odchudzania.
Powinien być nauczycielem prowadzącym ukierunkowaną edukację żywieniową, która pozwoli uniknąć wszelkich błędów żywieniowych i cieszyć się zdrowiem i smukłą sylwetką. Warto pamiętać że tylko profesjonalny dietetyk jest w stanie zapewnić nam kompleksowy i zdrowy jadłospis, cechujący się racjonalizacją posiłków a nie głodówką. Tak ułożona dieta nie tylko pozwoli nam uzyskać upragnioną masę ciała, ale co ważniejsze, pozwoli utrzymać organizm w prawidłowej formie.
1. Pewne rzeczy zostawmy specjalistom
postarajmy się zaufać komuś kto się tym zajmuje, nie odchudzajmy się na własną rękę, a już co gorsza nie róbmy sobie sami diet w chorobie. Nawet jeśli mamy problemy zdrowotne z pozoru błache zastanówmy się co z tym zrobić. Dobry specjalista pomoże wam zidentyfikować ich źródło i nie dopuści, aby za 10,15,20 lat rozwinęła się podstępnie poważna choroba. Dietetyk to osoba z kwalifikacjami jednak istnieje rówżnica między kimś kto skończył studia licencjackie taki specjalista może się zajmować propagowaniem zdrowego żywienia oraz odchudzaniem zdrowych osób. Dietetyk z pełnym medycznym wykształceniem to osoba która zajmuje się bilansowaniem i układaniem bardziej skomplikowanych jadłopisów np. osób chorych. Trener, sportowiec czy pasjonat może pomóc kształtować dobre nawyki, ale nie może i nie powinien brać odpowiedzialności za zdrowie i życie innych, zwłaszcza w dobie wszelakich chorób. Sprawy diety to sprawy ścicle związane ze zdrowiem, a czasem i życiem innych. Dobry specjalista to osoba z licznymi szkoleniami, znający się zarówno na medycynie konwencjonalnej i niekonwencjonalnej. To ktoś kto w gąszczu kłamstw koncernów i ignorancji pokazuje drogę do racjonalnego żywienia i zdrowia oraz lecznia z wykorzystaniem natury. Zaufaj komuś komu na prawdę chcesz powierzyć swoje życie i zdrowie, nie nabieraj się na diety skrajne, jednostronne. Zagadnienie żywienia to genetyka, biochemia, natura, to temat niesamowicie skomplikowany, poniważ sama nauka nie zna wielu jeszcze odpowiedzi.
2.Jak więc dokonać wyboru odpowiedniego dietetyka?
W erze forów internetowych, serwisów społecznościowych czy tematycznych niemądrym byłoby zignorowanie możliwości jakie dają. Dlatego rozpoczynając podróż której wynikiem ma być znalezienie doradcy żywieniowego proponuję wykonać zadanie domowe i poszukać opinii na temat interesującego nas kandydata bądź też lokalizacji w jakiej poszukujemy. By zwiększyć wiarygodność ocen i komentarzy warto posiłkować się kilkoma źródłami informacji, a nawet samodzielnie rozpocząć dyskusję. Nie bójmy się korzystać ze wszelkich możliwości jakie stoją przed nami otworem, pamiętajmy że chodzi tu o nasze zdrowie! Pytajmy znajomych o doświadczenia, nie od dzisiaj wiadomo, że pocztą pantoflową rozchodzą się najwartościowsze informacje. Unikajmy osób robiących wyłacznie marketing, sprawdzajmy komentarze w opiniach czy opisują rzetelność i wiedzę oraz spektrum doświadczeń czy piszą wyłacznie o miłej atmosferze i wyłacznie odchudzaniu, obecnie każdy z nas ma jakieś problemy zdrowotne, dietetyk musi być wnikliwy.
3. Jest kandydat. Co dalej?
Pytamy o wykształcenie i kompetencje. Koniecznie. W Polsce nie istnieją żadne regulacje prawne dotyczące zawodu dietetyka. Oznacza to że zawód ten może wykonywać każdy, co oznacza że nie trudno jest trafić na osobę o dyskusyjnych kwalifikacjach, która nie tylko nie będzie w stanie nam pomóc, ale w wielu przypadkach może zaszkodzić! Nikt bez odpowiedniej wiedzy nie powinien wykonywać tego medycznego zawodu. Osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje i wykształcenie kierunkowe nie tylko powiedzą nam o tym bez skrępowania, ale będą w stanie przedstawić dokumenty potwierdzające ukończenie szkół, uniwersytetów i innych jednostek edukacyjnych.
Ważne jest także doświadczenie, ilość pacjentów, dodatkowe inicjatywy dotyczące zagadnień dietetycznych w jakie zaangażowana jest dana osoba. W zawodzie tym niezbędne jest ciągłe kształcenie i zwiększanie zakresu wiedzy.
Kolejnym punktem na który należy zwrócić uwagę, jest to w jaki sposób przyjmowani są pacjenci. Osobiście sam nie skorzystałbym z usług osoby która nie posiada gabinetu i przyjmuje jedynie w formie wizyt domowych. Dietetyk przyjmujący w gabinecie, z adresem i numerem telefonu jest osobą publiczną, którą jesteśmy w stanie zweryfikować, więc w razie ewentualnych nieprawidłowości lub problemów będziemy wiedzieć gdzie się udać w celu konsultacji.
4. Nie taki diabeł straszny – czyli pierwsza wizyta
Spotkanie z dietetykiem jest kolejnym, niesamowicie ważnym i wiele mówiącym, etapem weryfikacje. Szczególnie to pierwsze spotkanie. Na tym etapie absolutnie nie powinniśmy opuszczać gardy, nawet gdy odrobiliśmy zadanie domowe i należycie się przyłożyliśmy w poprzednich etapach. To w tym momencie jesteśmy w stanie sprawdzić podejście i zachowanie terapeuty. NIesamowicie ważną kwestią jest nastawienie dietetyka do nas i do naszego problemu. Odpowiednia współpraca wymaga zaufania – w końcu tej właśnie osobie powierzamy informacje dotyczące trapiących nas dolegliwości, ważne więc by w trakcie wizyty czuć się bezpiecznie i komfortowo. Pogodne nastawienie terapeuty działa motywująco, wzbudza w pacjencie przekonanie co do sukcesu wykonanej pracy.
Dobry dietetyk powinien przeprowadzić niesamowicie wnikliwy i dokładny wywiad żywieniowy, który powinien dotyczyć naszego stylu życia, godzin pracy, aktywności fizycznej wraz z dość oczywistymi czynnikami jak płeć, waga, wzrost, wiek czy procentowa zawartość tkanki tłuszczowej. Kolejną kwestią jest polecenie wykonania podstawowych badań lub przedstawienie ich wyników oraz analiza przebytych chorób, zwłaszcza tych związanych z samym żywieniem.
Warto także zwrócić uwagę na wyposażenie gabinetu dietetyka, czy posiada odpowiedni sprzęt oraz umiejętność sprawnego się nim posługiwania. Terapeuta powinien także bez problemu udzielić odpowiedzi na stawiane mu przez pacjenta pytania i wątpliwości oraz wyjaśnić nam zagadnienia takie jak procentowa zawartość tkanki tłuszczowej czy podstawowa i całkowita przemiana materii. Należy wspomnieć że spora część samozwańczych dietetyków nie będzie w stanie prawidłowo wskazać czym te zagadnienia się różnią.
5. Jak sobie pościelesz…czyli wyniki naszej pracy
Wynikiem wykonanych dotychczas przez nas czynności jest otrzymanie jadłospisu. Skąd jednak wiedzieć że jest on dobrze przygotowany? Jest kilka wskazówek które pomogą odpowiedzieć na to pytanie.
Po pierwsze, jeżeli otrzymamy jadłospis od razu po pierwszej wizycie, możemy od razu wyrzucić go do kosza. Niemal na pewno dostaliśmy gotowiec przygotowanych „dla wszystkich”, więc dla nikogo. Opracowanie spersonalizowanego planu żywieniowego, biorącego pod uwagę nasze indywidualne problemy i preferencje, nawet dla doświadczonego terapeuty oznacza wiele godzin pracy.
Jadłospis taki powinien zawierać ilości produktów niezbędnych do przyrządzenia potraw jakie zawiera. Ponownie, wartości te są dopasowane do każdego pacjenta indywidualnie, nie ma tu więc miejsca na określenia typu „mniej więcej”, „garść” itp. Automatycznie możemy odrzucić wszelakie listy zawierające jedynie wskazówki lub rady typu „najadać się do woli” – w ostatnim przypadku pewnego rodzaju wyjątek stanowią warzywa.
Ostatnia rzecz – preferencje smakowe. Nawet mistrzowsko skomponowany jadłospis nie wytrzyma próby smaku. Pamiętajmy że dieta może, a nawet powinna, być urozmaicona i smaczna. Najlepsi fachowcy układają pacjentom menu na każdy dzień z osobna, tak by nie tylko nie męczyła, ale przynosiła radość i satysfakcję. Jeżeli po wizycie dostaniemy jedynie zbiór przepisów, oznacza to że wybrany przez nas dietetyk nie wykonał należycie swojej pracy.
Podsumowanie
Wybór odpowiedniego dietetyka nie jest łatwą sprawą. Dlatego biorąc pod uwagę że osoba ta jest odpowiedzialna za nasze zdrowie, w jego poszukiwania i wybór powinniśmy włożyć znacznie więcej wysiłku niż w przypadku mechanika, hydraulika czy elektryka. Pamiętajmy, że to z tą osobą będziemy rozmawiać o naszych dolegliwościach i oczekiwaniach dotyczących kwestii związanych z żywieniem. Starajmy się wybierać tych doświadczonych, wyedukowanych, posiadających stale rosnącą bazę zadowolonych pacjentów. Warto uzmysłowić sobie, że jeżeli dobry wybór to spora część naszego sukcesu, a my i nasze zdrowie będziemy w dobrych rękach.