Lubię się zdrowo odżywiać, ale tak jak większość nie mam go zbyt wiele na co dzień , aby poświęcać się w kuchni godzinami.
Finezyjne i pracochłonne dania zostawmy szefom kuchni i specjalistą od gastronomi
Dlatego obmyślam szybkie posiłki, zdrowe, syte i bardzo odżywcze; coś w stylu Wash and go.
Dorsz z sosem pomidorowym
Rybę obsypujemy ziołami i lekko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie zdejmujemy z patelni i na tej samej patelni podgrzewamy pomidory z kartonika doprawiając odrobiną soli oraz ziołami, można dodać dodatkowo świeżą bazylię, tymianek, oregano.
Bataty myjemy i nie obieramy, gotujemy w garnku na parze około 20-30 min, dodajemy rozmaryn. Powinny być aldente, skórka łatwo odejdzie po ugotowaniu.
Potrzebujemy:
bataty,
Do batatów proponuję dip czosnkowo-ziołowy, dla zaostrzenia smaku, ponieważ mają słodkawy smak i nie wszystkim to smakuje:
Sałatka z cykorii i ogórków kiszonych-doskonała na wzmocnienie flory jelitowej
1 cykoria,
2 ogórki kiszone,
Jabłko(1/2) –dodatkowo,
szczypiorek,
sól, pieprz,
cukier,
1 łyżka octu ziołowego lub winnego,
1 łyżka oliwy z oliwek ekstra virgin/olej rzepakowy tłoczony na zimno/olej z wiesiołka
Cykorię przekroić na pół, nożem usunąć twardą część głąba. Pozostałą część cykorii pokroić w paski. Domowe ogórki kiszone drobno pokroić. Z oliwy (do wyboru), octu, soli, pieprzu zrobić zalewę. Wymieszać z cykorią i ogórkami kiszonymi. Na wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Ewentualnie można lekko dosłodzić cukrem brązowym.
Podsumujmy :
Przygotowanie potrawy max 30 min. tyle ile będą gotować się bataty, ponieważ resztę przygotujemy w międzyczasie.
Dorsz :źródło dobrego pełnowartościowego białka oraz jodu, selenu oraz witaminy B12
Przecier pomidorowy : potas, witaminy: A,E, C,wapń, żelazo, magnez, fosor, błonnik, likopen, dosypując do sosu jeszcze suszonych pomidorów zwiększymy znacznie dawkę minerałów.
Bataty: węglowodany złożone, bogate źródło beta karotenu(antyoksydant), wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, niższy indeks niż tradycyjny ziemniak
Pietruszka zielona, witamina C, żelazo,
Cykoria : bogate źródło inuliny, pożywka dla dobrych bakterii probiotycznych wzmocnienie odporności organizmu,
Ogórki kiszone :dostawca żywych kultur bakterii kwasu mlekowego wzmocnienie odporności organizmu,
Oliwa ekstra virgin lub inne wymienione oleje – bogate źródło omega 3 o ich dobroczynnym działaniu nie muszę pisać.
Witamina C, A, E, beta karoten, likopen, omega 3- to potężne antyoksydanty tzw. przeciwutleniacze, które chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych i ich pochodne. Działanie antynowotworowe.